Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, είναι η Ψυχιατρική Οργονοθεραπεία, όπως την εισήγαγε και τη διαμόρφωσε ο μαθητής του Φρόιντ, ιατρός Βίλχελμ Ράιχ.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ψυχιατρικές και ψυχοσωματικές (βιοπαθητικές) διαταραχές, χωρίς να καταφεύγει απαραίτητα στη χρήση ψυχοδραστικών φαρμακευτικών ουσιών (ψυχοφάρμακα).
Βασίζεται στην τεχνική της ανάλυσης του χαρακτήρα (χαρακτηρανάλυση) και στη βιοφυσική εργασία, δηλαδή στη μυϊκή επεξεργασία των εντάσεων και μυϊκών ακαμψιών του σώματος, οι οποίες δεσμεύουν και καταστέλλουν τις συγκινήσεις, αποτρέποντας έτσι τη βίωση, συνειδητοποίηση, έκφραση και λυτρωτική εκφόρτισή τους.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει ένα βασικό πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων τετραετούς διάρκειας και συνεχίζεται, στο πλαίσιο της διά βίου επιμόρφωσης, με το μηνιαίως επαναλαμβανόμενο κλινικό σεμινάριο παρουσίασης περιστατικών. Ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ιατρούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, αλλά και σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ παρεμφερών κλάδων), οι οποίοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν στην Ψυχιατρική Οργονοθεραπεία και στην Χαρακτηρανάλυση. (Η απόκτηση τίτλου σπουδών στην ψυχολογία θεωρείται απαραίτητη για την άσκηση της χαρακτηρανάλυσης.)

Για την τελική έγκριση της συμμετοχής του εκπαιδευόμενου στο σεμινάριο απαιτείται προσωπική συνέντευξη.

Στο σεμινάριο διδάσκει ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Νάσος Τεόπουλος, μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, εκπαιδευμένος στην ψυχοθεραπευτική τεχνική της οργονοθεραπείας στο Αμερικανικό Κολέγιο Οργονομίας, του οποίου υπήρξε κλινικός συνεργάτης (clinical associate) μέχρι το 2011, και συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιατρικής Οργονομίας του Κολεγίου (1997-2011).

Ακρογωνιαίος λίθος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η προσωπική θεραπεία των εκπαιδευομένων και η εδραίωση μιας σχετικά υγιούς βιοψυχικής δομής μέσω της ψυχιατρικής οργονοθεραπείας και της επαρκούς χαρακτηραναλυτικής αναδόμησης.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών ΕΔΩ.

Από την ακαδημαϊκή περίοδο 2019-2020 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρέχεται και σε αγγλόφωνους σπουδαστές μέσω παράλληλης μετάφρασης και οπτικού υλικού στην αγγλική γλώσσα.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας: στο e-mail: seminar@wilhelmreich.gr, ή στο τηλέφωνο 210-760-9080.