ΓΕΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Νάσος Τεόπουλος
Ψυχίατρος και ομοιοπαθητικός, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οργονομίας

Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως οργονοθεραπευτής και ομοιοπαθητικός στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ακαδημαϊκοί τίτλοι και σπουδές:
Πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1980).
Πτυχίο ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988) και τίτλος ειδικότητας στην ψυχιατρική (1995).
Πτυχίο ομοιοπαθητικής ιατρικής, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και της Liga Medicorum Homeopathica Internationalis (1995).
Πτυχίο του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2017).

Εκπαιδεύτηκε στην ψυχοθεραπευτική τεχνική της οργονοθεραπείας από το Αμερικάνικο Κολέγιο Οργονομίας, του οποίου υπήρξε κλινικός συνεργάτης (clinical associate) μέχρι το 2011, συμμετέχοντας στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιατρικής Οργονομίας του Κολεγίου (1997-2011).
Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ιδρυτικό μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής Ψυχιατρικής Οργονοθεραπείας και Χαρακτηρανάλυσης και συνιδρυτής, μαζί με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Αργυρέα, της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχιατρικής Οργονοθεραπείας και Χαρακτηρανάλυσης.

Από το 2002 διευθύνει τα εργαστήρια βιοφυσικής και μικροσκοπικής έρευνας «Ηράκλειτος», στο οποίο μελετά και επαναλαμβάνει το πειραματικό έργο του ψυχιάτρου και φυσικού επιστήμονα Βίλχελμ Ράιχ.

Από το 2013 διδάσκει σε σεμινάρια σχετικά με την Οργονομία και από το ακαδημαϊκό έτος 2017 -2018 στο σεμινάριο για επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ιατρούς και ψυχολόγους, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν ψυχιατρική οργονοθεραπεία και χαρακτηρανάλυση. Κατά διαστήματα δίνει διαλέξεις για τη διάδοση της Οργονομίας στο ευρύτερο κοινό.
Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη θεωρία του πολυμορφισμού (Γκούνθερ Εντερλάιν) και της βιογένεσης, στον κυτταρικό θάνατο των ερυθρών αιμοσφαιρίων (απόπτωση) και στο έργο άλλων ερευνητών με συναφές περιεχόμενο (Γκαστόν Νεσάν, Γκίτε Τζένσεν).


ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Δέσποινα Μαλκότση
Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροσκοπικής Έρευνας

Ζει στο Νικομηδινό Θεσσαλονίκης.
Ακαδημαϊκοί τίτλοι και σπουδές:
Πτυχίο Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων από το ΤΕΙ Λάρισας (1981).
Πτυχίο Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολή της ΣΕΛΕΤΕ Θεσσαλονίκης (1985).
Εκπαίδευση σε τεχνικές που εφαρμόζονται στην ηλεκτρονική μικροσκοπία στο τμήμα κτηνιατρικής του ΑΠΘ (1989).
Επιμορφωτικά προγράμματα 80 ωρών στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα: «Τεχνολογία και πληροφόρηση – Σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα» (1999).
Πτυχίο Θεολογίας από τη Θεολογική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012).

Εργάστηκε στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο της κλινικής «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη (1981) και στο Μικροβιολογικό και Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (1982-1994).
Συμμετείχε σε εργασία με θέμα: «Μελέτη των NORS σε υπερπλασία και αδενοκαρκίνωμα ενδομητρίου» στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε ημερίδες σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και ως επιμορφώτρια σε θέματα «Δειγματικής Διδασκαλίας».
Παρακολούθησε σεμινάρια Αγωγής Υγείας, Ερευνητικών Εργασιών και υλοποίησε αντίστοιχα προγράμματα.
Εργάστηκε ως καθηγήτρια σε Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια (1994-2013).

Από το 2013 είναι υπέυθυνη του τμήματος μικροσκοπικής έρευνας των εργαστηρίων «Ηράκλειτος», στο οποίο μελετά και πραγματοποιεί τα βιολογικά και ιατρικά πειράματα του Βίλχελμ Ράιχ.

 

Χρήστος Γράψας
Ηλεκτρολόγος μηχανικός, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βιοφυσικής Έρευνας

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2007). Το 2018 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα executive MBA από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

 


ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Μαρία Ζάννη
Ψυχολόγος

Η Μαρία Ζάννη είναι ψυχολόγος και ραϊχική σωματική ψυχοθεραπεύτρια. Είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας από το Canterbury Christ Church University της Αγγλίας, πτυχίου Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και PhDc στο τομέα Εγκληματολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (υπότροφος ΙΚΥ).

Έχει ειδικευτεί στη Σωματική Ραϊχική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.), όπου παρακολούθησε επίσης μετεκπαιδεύσεις επιπέδου Master’s στην ψυχοθεραπεία Gestalt με τον Barrie Simmons, στην Ανάλυση του Σώματος και τον Χαρακτήρα με τον Alberto Torre και στην Κλινική Εποπτεία με τον Genovino Ferri. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδεύσεων σε επιμέρους ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις: Εκπαίδευση στο GFH Gesellschaft zur Förderung des Festhaltens als Lebensform und Therapie e.V., κατά Ιρίνα Πρέκοπ, στη θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, στην Επικοινωνία Δίχως Βία κατά M. Rosenberg και στη Συστημική Αναπαράσταση κατά B. Helliger.

Έχει υπάρξει επιστημονική υπεύθυνη σε προγράμματα που αφορούν τον κοινωνικό αποκλεισμό γυναικών, την παράνομη διακίνηση γυναικών και παιδιών, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη αποφυλακισμένων ατόμων καθώς και ερευνήτρια σε ζητήματα με εγκληματολογικό προσανατολισμό.

Επίσης είναι Επιστημονική υπεύθυνη από το 2011 του Προγράμματος «Επικοινωνία δίχως βία για σχολεία δίχως βία» της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ,) υπο την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, που στόχο έχει την πρόληψη της βίας στα σχολεία.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ), της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΒΡ).

 

Στυλιανός Καϊτανίδης
Ειδικός παθολόγος – ομοιοπαθητικός

Γεννήθηκα στην Κατερίνη Πιερίας το 1967 και πέρασα πολλά από τα μαθητικά μου χρόνια στη Γερμανία.
Σπούδασα Ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από όπου και αποφοίτησα το 1991. Θέλοντας πρώτα να κατανοήσω σε βάθος τη γνώση και την εμπειρία της συμβατικής ιατρικής, επέλεξα να ειδικευτώ στην εσωτερική παθολογία. Για τον σκοπό αυτό εργάστηκα αρχικά στην παθολογική κλινική του ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος.

Γνώρισα την ομοιοπαθητική από τα φοιτητικά μου χρόνια και, καθώς είδα να θεραπεύει με ευκολία και χωρίς ιδιαίτερο κόστος οξείες αλλά χρόνιες παθήσεις, κάποιες από τις οποίες στη συμβατική ιατρική θεωρούνται και ανίατες, αποφάσισα ότι το θεραπευτικό αυτό σύστημα θα αποτελέσει  βασικό μου θεραπευτικό εργαλείο.
Σπούδασα ομοιοπαθητική στην Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ο.Ι.) και στη συνέχεια στη Διεθνή Ακαδημία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής με δάσκαλο τον διεθνούς φήμης καθηγητή Γιώργο Βυθούλκα.
Ασκώ την ομοιοπαθητική στο ιδιωτικό μου ιατρείο και τη διδάσκω σε γιατρούς στα πλαίσια των μαθημάτων της Ε.Ε.Ο.Ι. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

 

Θεμιστοκλής Τζώτζας
Ειδικός ενδοκρινολόγος

Ο Θεμιστοκλής Τζώτζας είναι ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος και αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η άσκηση στην ειδικότητά του έγινε στην ενδοκρινολογική κλινική του  νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι για έξι χρόνια, όπου και εξειδικεύθηκε στα μεταβολικά νοσήματα (δυσλιπιδαιμίες – παχυσαρκία -σακχαρώδης διαβήτης) και  για ένα έτος χρημάτισε επιμελητής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο.

Έχει εργασθεί  ως επιμελητής της ενδοκρινολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Παναγία Θεσ/νικης (1990-2013) και ως διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος (2013-2014). Είναι αναγνωρισμένο μέλος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Ειδικών Ενδοκρινολόγων και εκπαιδευτής ιατρών στην υποειδικότητα της παχυσαρκίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ  για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Για τέσσερα χρόνια δίδαξε ως συνεργάτης καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τώρα διδάσκει   στο μεταπτυχιακό «Κλινική Διατροφή» του ιδίου τμήματος και στο μεταπτυχιακό «Σακχαρώδης Διαβήτης» του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Το ερευνητικό του έργο αφορά κυρίως στις διαταραχές λιπιδίων και στην παχυσαρκία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 ξενόγλωσσες εργασίες με κριτές και 60 ελληνικές, καθώς και 8 κεφάλαια σε βιβλία (3 ξενόγλωσσα και 8 ελληνικά).  Είναι επιστημονικός κριτής σε πολλά διεθνή ιατρικά περιοδικά. Υπήρξε κύριος επιστημονικός υπεύθυνος πέντε επιδημιολογικών και παρεμβατικών μελετών για την παιδική παχυσαρκία και παχυσαρκία ενηλίκων στην Ελλάδα.

Σήμερα είναι διευθυντής του εξωτερικού Ενδοκρινολογικού Ιατρείου και του Ιατρείου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Νοσημάτων της ιδιωτικής κλινικής Άγιος Λουκάς Θεσσαλονίκης και παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Επίσης, είναι επιστημονικός συνεργάτης στην 1η Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Αναστασία Κυριακίδου
Επιμελήτρια εκδόσεων

Γεννήθηκα το 1958 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι μέχρι σήμερα. Σπούδασα γραφιστική στη σχολή Deutsche Fachhochschule für Grafik und Design της Αθήνας και εργάστηκα για πολλά χρόνια στον τυπογραφικό σχεδιασμό εκδόσεων (βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες). Από το 2004 εργάζομαι ως μεταφράστρια, επιμελήτρια κειμένων και copywriter για βιβλία, περιοδικά και ιστοσελίδες.