Η βιβλιοθήκη της Οργονομίας

«Άπαντα Βίλχελμ Ράιχ»

Οι εκδόσεις «Ρέω» έχουν εξασφαλίσει την εκδοτική συνεργασία του Καταπιστεύματος Νηπίων «Βίλχελμ Ράιχ» το οποίο χειρίζεται τα δικαιώματα για την έκδοση των βιβλίων του Ράιχ. Tην επιστημονική επιμέλεια της σειράς έχουν οι γιατροί και οργονοθεραπευτές Νάσος Τεόπουλος και Γιώργος Αργυρέας.

Προς το παρόν, έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία:

       

«Το πάθος της νιότης»: Το βιβλίο περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς και επιστολές και αποσπάσματα ημερολογίων του Ράιχ που καλύπτουν την περίοδο από τη γέννησή του μέχρι το 1922. (Στον συγκεκριμένο τόμο η επιστημονική επμέλεια είναι των γιατρών και οργονοθεραπευτών Γιώργου Αργυρέα, Τάνιας Ζώτου, Νάσου Τεόπουλου και Θεοδότας Χασάπη.)

Ο συλλογικός τόμος «Συγκινησιακή πανούκλα: Μελέτες κοινωνικής παθολογίας»: Περιέχει κείμενα του Βίλχελμ Ράιχ και των συνεργατών του Θίοντορ Γουλφ, Βάλτερ Χόπε, Γκούναρ Λάιστικοφ και Τσέστερ Ράφαελ, τα οποία έχουν σχέση με τη μάστιγα της ανθρωπότητας, τη «συγκινησιακή πανούκλα».

Ο δεύτερος τόμος της «αυτοβιογραφίας» του με τίτλο «Πέρα από την Ψυχολογία»: Περιέχει επιστολές και αποσπάσματα από τα προσωπικά του ημερολόγια που καλύπτουν την περίοδο 1934-1939, χρονιά που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

       

Η λειτουργία του οργασμού – Η ανακάλυψη της οργόνης, τόμος 1 Το βιβλίο «Η λειτουργία του οργασμού» αποτελεί τον πρώτο τόμο του δίτομου έργου με τίτλο «Η ανακάλυψη της οργόνης». Εδώ ο Ράιχ περιγράφει την επιστημονική του πορεία στην ψυχανάλυση, τις θεωρητικές και πρακτικές διαφορές τής δικής του προσέγγισης από τις τότε επικρατούσες τάσεις της και την ανακάλυψη ενός καινοτόμου τρόπου διεξαγωγής της ψυχοθεραπείας. Η παρούσα ελληνική έκδοση αποτελεί πιστή μετάφραση του πρωτοτύπου γερμανικού κειμένου (συμπεριλαμβανομένων των διορθώσεων του Ράιχ) και ελεγμένη από το Καταπίστευμα Νηπίων Βίλχελμ Ράιχ το οποίο έχει την παγκόσμια εποπτεία της έκδοσης των βιβλίων του Ράιχ.

Η βιοπάθεια του καρκίνου – Η ανακάλυψη της οργόνης, τόμος 2 Με τη Βιοπάθεια του καρκίνου ολοκληρώνεται το δίτομο έργο του Ράιχ, στο οποίο παρουσιάζεται η ανακάλυψη της οργόνης. Ο Ράιχ εγκαταλείπει τον χώρο της ψυχολογίας και μελετώντας στο μικροσκόπιο μονοκύτταρους οργανισμούς και νεκρή οργανική ύλη, διαπιστώνει ότι ο κανόνας έντασης-φόρτισης ισχύει για όλη την έμβια φύση.

Τα βιόντα – Η πειραματική διερεύνηση της προέλευσης της ζωής Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία της ανθρώπινης γνώσης όπου με μία απλή σκέψη γίνεται ένα γιγαντιαίο άλμα και ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέμενε κρυμμένο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η μονογραφία του Βίλχελμ Ράιχ με τίτλο «Τα βιόντα». Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα «ανορθόδοξης» σκέψης, δηλαδή για την προσέγγιση ενός θέματος με τρόπο εντελώς διαφορετικό από τους καθιερωμένους.