Διευθυντής του Εργαστηρίου Bιοφυσικής Έρευνας (ΕBΕ) είναι ο ψυχίατρος και ομοιοπαθητικός Νάσος Τεόπουλος

Το Eργαστήριο Βιοφυσικής Έρευνας (ΕΒΕ) είναι προς το παρόν εξοπλισμένο κυρίως με τα όργανα εκείνα που κρίθηκαν απαραίτητα για την αναπαραγωγή ενός μέρους των πειραμάτων που διεξήγαγε ο Ράιχ, προκειμένου να αποδείξει την ύπαρξη της οργόνης και να μελετήσει τις λειτουργίες της. Αυτό που κατά τη γνώμη μας, προηγείται από οποιαδήποτε απόπειρα θεωρητικής ερμηνείας των πειραματικών δεδομένων του Ράιχ είναι η επιβεβαίωση των ευρημάτων του σε επαναλαμβανόμενες πειραματικές μετρήσεις.

Αρχικά τα πειράματα που επελέγησαν να επαναληφθούν είναι τα εξής δύο:

1) Καταγραφή της θερμοκρασιακής διαφοράς ανάμεσα σε έναν πειραματικό συσσωρευτή οργόνης τεσσάρων στρωμάτων και σε διάφορα κουτιά ελέγχου ιδίων εξωτερικών διαστάσεων και ιδίου πάχους εξωτερικού τοιχώματος. Τα κουτιά ελέγχου που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 3: α) από ξύλο και υαλοβάμβακα· β) από μέταλλο και ατσαλόσυρμα· και γ) από εναλλασσόμενα στρώματα οργανικού και μεταλλικού υλικού, όπως στον συσσωρευτή, αλλά με αντίστροφη διάταξη, δηλαδή με το μεταλλικό στρώμα στο εξωτερικό και το οργανικό στο εξωτερικό (αντίστροφος συσσωρευτής).

2) Καταγραφή του διαφορετικού ρυθμού αποφόρτισης ομογενών και συμπαγών μεταλλικών σφαιρών φορτισμένων με θετικό και αρνητικό φορτίο, ανάμεσα στον ίδιο πειραματικό συσσωρευτή οργόνης και στα προαναφερθέντα κουτιά ελέγχου.

Για τις ανάγκες των πειραμάτων το ΕΒΕ εξοπλίστηκε με τα εξής όργανα:

 • 5 ηλεκτρονικούς αισθητήρες καιρού (Weather Sensor, PASCO, PS-2154) με δυνατότητα ταυτόχρονης καταγραφής θερμοκρασίας, σχετικής και απόλυτης υγρασίας, σημείου δρόσου, σχετικού ύψους και βαρομετρικού (ατμοσφαιρικής πίεσης). Ειδικότερα για τη θερμοκρασία ο κατασκευαστής αναφέρει ότι το εύρος μέτρησης είναι από -20οC έως +55οC, με ακρίβεια οργάνου  ±0,5oC, και ανάλυση περίπου 0,1οC ή ακόμα καλύτερη.
 • 8 ηλεκτρονικούς αισθητήρες ηλεκτροστατικού φορτίου και δυναμικού (Charge Sensor, PASCO, PS-2132).
 • 5 ηλεκτροσκόπια με φύλλο χρυσού (Gold Leaf Electroscope, UNITED, Cat. # ELGL01, ELFL01).
 • 4 ηλεκτρονικούς επεξεργαστές (τριών εισόδων) των ηλεκτρονικών δεδομένων από τους αισθητήρες καιρού και φορτίου/δυναμικού (Power Link, PASCO, PS-2001).
 • 1 σετ ράβδων και υφασμάτων ηλεκτροστατικής φόρτισης με αρνητικό φορτίο (3 ράβδοι (ακρυλική, γυάλινη, PVC), δύο περιστρεφόμενες βάσεις, 3 υφάσματα τριβής (μαλλί, μετάξι, γούνα) (Electrostatic Material Kit, PASCO, SF-9068).
 • 1 ηλεκτροστατική γεννήτρια φόρτισης με θετικό φορτίο (+30, +1000, +2000 & +3000 VDC ±10%) (Electrostatic Voltage Source, PASCO, ES-9077).

Επίσης το ΕΒΕ, προκειμένου να ερευνήσει την περαιτέρω ηλεκτροδυναμική συμπεριφορά του πειραματικού συσσωρευτή οργόνης, εξοπλίστηκε και με τα ακόλουθα όργανα:

 • Έναν ηλεκτρονικό παλμογράφο (2-channel Digital Storage Oscilloscope Tectronix, TDS2022B).
 • 2 μετρητές ιόντων ατμόσφαιρας (Air Ion Counter, Alphalab).
 • Έναν μετατροπέα του αναλογικού σε ψηφιακό τμήμα (Labview) προκειμένου οι μετρητές ιόντων ατμόσφαιρας να έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να υπάρχει συνεχής καταγραφή των μετρήσεών τους.
 • Ένα πηνίο Tesla (Science First, Tesla Coil, 10-205).
 • Μία γεννήτρια ρυθμιζόμενης εναλλασσόμενης τάσης μέχρι 250 VAC (Hossoni Voltage Regularot, TDGC2-1 kVA, capacity max 4A).
 • Ένα φωτόμετρο (Digital Lux Meter, LX-101) για τον έλεγχο της φωταύγειας που παράγεται κατά τη διέγερση της οργονικής ενέργειας.

Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται ένας μετρητής/ανιχνευτής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (TriField Broadband Meter with Output Jack) για τον έλεγχο της καταλληλότητας του πειραματικού περιβάλλοντος, και διάφορα άλλα δευτερεύοντα όργανα και εξαρτήματα απαραίτητα στην κατασκευή πειραματικών κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται στην ερευνητική διαδικασία (πολύμετρο, αντιστάσεις και πυκνωτές διαφόρων τιμών, καθώς και μία σειρά από πειραματικούς λαμπτήρες φθορισμού και σωλήνες κενού). Τέλος, για τη μελέτη της κυκλοφορίας της οργόνης στην ατμόσφαιρα και των παραγόντων που την επηρεάζουν, κατασκευάστηκαν δύο μικρά DOR-Buster και ένα μεγαλύτερο στο οποίο προσαρμόστηκε μια ειδική διάταξη στροβιλιστικής κυκλοφορίας του νερού.

Συσσωρευτής οργόνης (αριστερά) και κουτί ελέγχου

Συσσωρευτής οργόνης (αριστερά) και κουτί ελέγχου από οργανικά υλικά

Συσσωρευτής οργόνης (αριστερά) και κουτί ελέγχου με ανοιχτά καπάκια

Συσσωρευτής οργόνης (αριστερά) και κουτί ελέγχου, με ανοιχτά καπάκια

Συσσωρευτής οργόνης με εντελώς μεταλλικά τοιχώματα

Κουτί ελέγχου κατασκευασμένο αποκλειστικά με μεταλλικά υλικά

Αντίστροφος συσσωρευτής οργόνης με τη μεταλλική επιφάνεια στο εξωτερικό και την οργανική στο εσωτερικό

Αντίστροφος συσσωρευτής οργόνης με τη μεταλλική επιφάνεια στο εξωτερικό και την οργανική στο εσωτερικό

Διάταξη μέτρησης της διαφοράς θερμοκρασίας

Διάταξη μέτρησης της διαφοράς θερμοκρασίας

Διάταξη μέτρησης της διαφοράς θερμοκρασίας

Καταγραφή της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ συσσωρευτή και κουτιού ελέγχου μέσα σε ειδικά κατασκευασμένο θερμομονωτικό κουτί.