ΓΕΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Νάσος Τεόπουλος
Ψυχίατρος και ομοιοπαθητικός, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οργονομίας

Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως οργονοθεραπευτής και ομοιοπαθητικός στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ακαδημαϊκοί τίτλοι και σπουδές:
Πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1980).
Πτυχίο ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988) και τίτλος ειδικότητας στην ψυχιατρική (1995).
Πτυχίο ομοιοπαθητικής ιατρικής, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και της Liga Medicorum Homeopathica Internationalis (1995).
Πτυχίο του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2017).

Εκπαιδεύτηκε στην ψυχοθεραπευτική τεχνική της οργονοθεραπείας από το Αμερικάνικο Κολέγιο Οργονομίας, του οποίου υπήρξε κλινικός συνεργάτης (clinical associate) μέχρι το 2011, συμμετέχοντας στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιατρικής Οργονομίας του Κολεγίου (1997-2011).
Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, συνιδρυτής, μαζί με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Αργυρέα, της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχιατρικής Οργονοθεραπείας και Χαρακτηρανάλυσης και μέλος του ΕΑΒΡ (European Association for Body Psychotherapy – Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σωματικής Ψυχοθεραπείας).

Από το 2002 διευθύνει τα εργαστήρια βιοφυσικής έρευνας και μικροσκοπικής παρατήρησης «Ηράκλειτος», στο οποίο μελετά και επαναλαμβάνει το πειραματικό έργο του ψυχιάτρου και φυσικού επιστήμονα Βίλχελμ Ράιχ.

Από το 2013 διδάσκει σε σεμινάρια σχετικά με την Οργονομία και από το ακαδημαϊκό έτος 2019 -2020 στο σεμινάριο για επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ιατρούς και ψυχολόγους, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν ψυχιατρική οργονοθεραπεία και χαρακτηρανάλυση. Κατά διαστήματα δίνει διαλέξεις για τη διάδοση της Οργονομίας στο ευρύτερο κοινό.
Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη θεωρία του πολυμορφισμού (Γκούνθερ Εντερλάιν) και της βιογένεσης, στον κυτταρικό θάνατο των ερυθρών αιμοσφαιρίων (απόπτωση) και στο έργο άλλων ερευνητών με συναφές περιεχόμενο (Γκαστόν Νεσάν, Γκίτε Τζένσεν).


ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Δέσποινα Μαλκότση
Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροσκοπικής Παρατήρησης

Ζει στο Νικομηδινό Θεσσαλονίκης.
Ακαδημαϊκοί τίτλοι και σπουδές:
Πτυχίο Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων από το ΤΕΙ Λάρισας (1981).
Πτυχίο Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολή της ΣΕΛΕΤΕ Θεσσαλονίκης (1985).
Εκπαίδευση σε τεχνικές που εφαρμόζονται στην ηλεκτρονική μικροσκοπία στο τμήμα κτηνιατρικής του ΑΠΘ (1989).
Επιμορφωτικά προγράμματα 80 ωρών στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα: «Τεχνολογία και πληροφόρηση – Σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα» (1999).
Πτυχίο Θεολογίας από τη Θεολογική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012).

Εργάστηκε στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο της κλινικής «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη (1981) και στο Μικροβιολογικό και Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (1982-1994).
Συμμετείχε σε εργασία με θέμα: «Μελέτη των NORS σε υπερπλασία και αδενοκαρκίνωμα ενδομητρίου» στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε ημερίδες σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και ως επιμορφώτρια σε θέματα «Δειγματικής Διδασκαλίας».
Παρακολούθησε σεμινάρια Αγωγής Υγείας, Ερευνητικών Εργασιών και υλοποίησε αντίστοιχα προγράμματα.
Εργάστηκε ως καθηγήτρια σε Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια (1994-2013).

Από το 2013 είναι υπεύθυνη του τμήματος μικροσκοπικής παρατήρησης των εργαστηρίων «Ηράκλειτος», στο οποίο μελετά και πραγματοποιεί τα βιολογικά και ιατρικά πειράματα του Βίλχελμ Ράιχ.

Χρήστος Γράψας
Ηλεκτρολόγος μηχανικός, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βιοφυσικής Έρευνας

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2007). Το 2018 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα executive MBA από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

 

 


Ερνέστος Μπερούκας
Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής

Ο Ερνέστος Μπερούκας είναι Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής, Αν. Δ/ντής Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Metropolitan.
Απέκτησε πτυχίο ιατρικής το 1999 από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό τίτλο το 2009 από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με βαθμό Άριστα.
Ολοκλήρωσε το 2006 την ειδικότητά του στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξάς», στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» και στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, Νοσοκομείο του Offenbach, Γερμανία.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς κλινικές μελέτες. Έχει δημοσιεύσει σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει πολλές συμμετοχές, παρουσιάσεις και ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Από 2015 έως σήμερα είναι διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Καρκίνος πνεύμονα: Σύγχρονη κλινικοεργαστηριακή προσέγγιση και έρευνα».
Είναι μέλος των επιστημονικών οργανισμών European Society for Therapeutic Radiology and Oncology (ESTRO), American Society for Therapeutic Radiology and Oncology (ASTRO), Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.
Από το 2006 έως το 2012 προσέφερε εθελοντική εργασία σε εβδομαδιαία βάση ως ιατρός στην Ανοιχτή Πολυκλινική της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου».

Ελένη Στάμου
Ακτινολόγος

Η Ελένη Στάμου είναι ιατρός ακτινολόγος, η οποία ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2004 από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς. Από την ίδια σχολή έλαβε το 2010 μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Επεμβατική Ακτινολογία, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε την Ειδικότητα Ακτινοδιαγνωστικής.
Από το 2018 έως σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο τμήμα Μαγνητικού-Αξονικού τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, παράρτημα Π. Φαλήρου.

Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα εθνικά και διεθνή σεμινάρια και συνέδρια.
Από το 2006 έως το 2013 προσέφερε θελοντική εργασία σε εβδομαδιαία βάση ως ιατρός στην Ανοιχτή Πολυκλινική της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» και από το 2011 ως ιατρός ακτινολόγος στη μονάδα υπερηχοτομογραφίας της ίδια οργάνωσης.


ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θεμιστοκλής Τζώτζας
Ειδικός ενδοκρινολόγος

Ο Θεμιστοκλής Τζώτζας είναι ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος και αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η άσκηση στην ειδικότητά του έγινε στην ενδοκρινολογική κλινική του  νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι για έξι χρόνια, όπου και εξειδικεύθηκε στα μεταβολικά νοσήματα (δυσλιπιδαιμίες – παχυσαρκία -σακχαρώδης διαβήτης) και  για ένα έτος χρημάτισε επιμελητής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο.

Έχει εργασθεί  ως επιμελητής της ενδοκρινολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Παναγία Θεσ/νικης (1990-2013) και ως διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος (2013-2014). Είναι αναγνωρισμένο μέλος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Ειδικών Ενδοκρινολόγων και εκπαιδευτής ιατρών στην υποειδικότητα της παχυσαρκίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ  για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Για τέσσερα χρόνια δίδαξε ως συνεργάτης καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τώρα διδάσκει   στο μεταπτυχιακό «Κλινική Διατροφή» του ιδίου τμήματος και στο μεταπτυχιακό «Σακχαρώδης Διαβήτης» του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Το ερευνητικό του έργο αφορά κυρίως στις διαταραχές λιπιδίων και στην παχυσαρκία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 ξενόγλωσσες εργασίες με κριτές και 60 ελληνικές, καθώς και 8 κεφάλαια σε βιβλία (3 ξενόγλωσσα και 8 ελληνικά).  Είναι επιστημονικός κριτής σε πολλά διεθνή ιατρικά περιοδικά. Υπήρξε κύριος επιστημονικός υπεύθυνος πέντε επιδημιολογικών και παρεμβατικών μελετών για την παιδική παχυσαρκία και παχυσαρκία ενηλίκων στην Ελλάδα.

Σήμερα είναι διευθυντής του εξωτερικού Ενδοκρινολογικού Ιατρείου και του Ιατρείου Παχυσαρκίας – Μεταβολικών Νοσημάτων της ιδιωτικής κλινικής Άγιος Λουκάς Θεσσαλονίκης και παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Επίσης, είναι επιστημονικός συνεργάτης στην 1η Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Κώστας Θεοδωρίμπασης
Εκδότης

Ο Κώστας Θεοδωρίμπασης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα όπου κατοικεί και εργάζεται. Ασχολείται με το έργο του Ράιχ από το 1975 με μεταφράσεις και πειραματισμό. Από το 1999 δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως εκδότης. Με έμφαση στις εναλλακτικές θεραπείες, έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό μέρος των έργων του Βίλχελμ Ράιχ, καθώς και έργα άλλων συγγραφέων σχετικά με την Οργονομία  (Βιβλιοθήκη της Οργονομίας).

 

Αναστασία Κυριακίδου
Επιμελήτρια εκδόσεων

Γεννήθηκα το 1958 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι μέχρι σήμερα. Σπούδασα γραφιστική στη σχολή Deutsche Fachhochschule für Grafik und Design της Αθήνας και εργάστηκα για πολλά χρόνια στον τυπογραφικό σχεδιασμό εκδόσεων (βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες). Από το 2004 εργάζομαι ως μεταφράστρια, επιμελήτρια κειμένων και copywriter για βιβλία, περιοδικά και ιστοσελίδες.
Από το 2020 κατέχω τον τίτλο βοηθού φυσικοθεραπεύτριας.