Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οργονομίας, για την επίτευξη των στόχων του, έχει αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

– Στον τομέα της έρευνας δημιούργησε και λειτουργεί τα εργαστήρια «Ηράκλειτος». Το Εργαστήριο  Μικροσκοπικής Παρατήρησης παρατηρεί τη βιοντική αποσύνθεση της οργανικής και ανόργανης ύλης και τη φυσική, αυθόρμητη οργάνωση των πρωτοζώων (βιογένεση), την πρωτοπλασματική κίνηση των έμβιων οργανισμών και την επίδραση της οργονικής ακτινοβολίας στα τριχοειδικά ερυθρά αιμοσφαίρια εθελοντών. Το Eργαστήριο Βιοφυσικής Έρευνας στοχεύει στην αναπαραγωγή των πειραμάτων που διεξήγαγε ο Βίλχελμ Ράιχ, προκειμένου να αποδείξει την ύπαρξη της οργόνης και να μελετήσει τις λειτουργίες της.

– Στον τομέα της διάδοσης της Βιοενεργειακής Σωματικής Ψυχοθεραπείας και Χαρακτηρανάλυσης (οργονοθεραπείας) όπως τη θεμελίωσε και δίδαξε ο Βίλχελμ Ράιχ, και θεωρώντας την ένα πολύτιμο εργαλείο στον τομέα της ψυχοθεραπείας, διοργανώνει και υλοποιεί ένα πενταετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων και εργαζόμενους στον χώρο της ψυχικής υγείας, καθώς και ένα συνεχιζόμενο κλινικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπευτών.

– Στον τομέα της επιμόρφωσης και της διάδοσης της Οργονομίας στο κοινό, το Ινστιτούτο έχει αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες. Διοργανώνει σεμινάρια γνωριμίας με την Οργονομία, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις, καθώς και ομιλίες ανοιχτές σε όλους. Επίσης, σε συνεργασία με τον συνάδελφο παιδοψυχίατρο και οργονοθεραπευτή Γιώργο Αργυρέα, συμμετέχει ενεργά στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων «Ρέω», οι οποίες εκδίδουν τα σημαντικότερα έργα του Ράιχ με νέες και επιστημονικά επιμελημένες μεταφράσεις, καθώς και βιβλία, άρθρα και εργασίες άλλων ερευνητών και οργανισμών, που εργάζονται στον χώρο της οργονομίας και προσφέρουν σημαντική τεκμηρίωση στο έργο του Βίλχελμ Ράιχ.

Ακόμη, έχουμε συγκεντρώσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα αυτή χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εργογραφία διαφόρων μελετητών της Οργονομίας, και κυρίως του Βίλχελμ Ράιχ, τα οποία αναδεικνύουν το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν το εφαλτήριο της δικής μας έρευνας.