Τα ακόλουθα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ, M.D. με τίτλο «Η λειτουργία του οργασμού», εκδόσεις Ρέω, 2015.

  1. Ο κανόνας του οργασμού: ένταση → φόρτιση → εκφόρτιση → χαλάρωση
  2. Ηδονή (διαστολή) και άγχος (συστολή): Η θεμελιώδης αντίθεση της νευροφυτικής ζωής

 

Ο κανόνας του οργασμού: ένταση → φόρτιση → εκφόρτιση → χαλάρωση

Το άγνωστο «κάτι» που αναζητούσα δεν μπορούσε να είναι άλλο από τον βιοηλεκτρισμό. Η ιδέα αυτή πέρασε από το μυαλό μου μια ημέρα καθώς προσπαθούσα να κατανοήσω τη φυσιολογία της διαδικασίας της τριβής, η οποία συμβαίνει μεταξύ πέους και του επιθηλίου των τοιχωμάτων του κόλπου κατά τη σεξουαλική πράξη. Η σεξουαλική τριβή είναι καθοριστική βιολογική διεργασία. Απαντά σε όλο το ζωικό βασίλειο, όπου η αναπαραγωγή συμβαίνει με την ένωση δύο φύλων. Δύο επιφάνειες του σώματος τρίβονται η μία με την άλλη. Κατά τη διαδικασία, δημιουργείται βιολογική διέγερση, η οποία συνοδεύεται από συμφόρηση, διαστολή, «στύση». Βασιζόμενος σε πρωτοπόρα πειράματα, ο Βερολινέζος παθολόγος Κράους επιβεβαίωσε ότι το σώμα διέπεται από ηλεκτρικές διεργασίες. Συνίσταται από αναρίθμητες «οριακές επιφάνειες» που υφίστανται μεταξύ μεμβρανών και ηλεκτρολυτών, διαφόρων πυκνοτήτων και συστάσεων. Σύμφωνα με γνωστό νόμο της φυσικής, στα όρια μεταξύ αγώγιμων υγρών και μεμβρανών δημιουργούνται ηλεκτρικές εντάσεις. Επειδή η συγκέντρωση υγρών και η δομή των μεμβρανών δεν είναι ομοιογενείς, στα όρια των επιφανειών αναπτύσσονται διαφορές εντάσεων και, ταυτόχρονα, διαφορές δυναμικού ποικίλου μεγέθους.

Πλήρες άρθρο…

Ηδονή (διαστολή) και άγχος (συστολή): Η θεμελιώδης αντίθεση της νευροφυτικής ζωής

Τo 1933 έγινε φανερό ότι η άποψή μου περί ενότητας ψυχικής και σωματικής λειτουργικότητας ισχύει και προς την ακόλουθη κατεύθυνση.

Οι θεμελιώδεις βιολογικές λειτουργίες της συστολής και της διαστολής είναι εφαρμόσιμες τόσο στον ψυχικό όσο και στον σωματικό χώρο. Από αυτές απορρέουν δύο σειρές αντίθετων επιπτώσεων, τα διάφορα στοιχεία των οποίων αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επίπεδα βιολογικής λειτουργικότητας.

Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι οι ορμές και οι αισθήσεις δεν παράγονται αλλά απλώς μεταδίδονται από τα νεύρα. Οι ορμές και οι αισθήσεις είναι βιολογική δραστηριότητα που προέρχεται από το σύνολο του οργανισμού. Υπάρχουν στο ζωντανό σύστημα πολύ πριν την ανάπτυξη του οργανωμένου νευρικού συστήματος. Στα πρωτόζωα συναντώνται βασικά οι ίδιες ενέργειες και ορμές όπως στα μετάζωα, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν οργανωμένο νευρικό σύστημα. Το μεγάλο επίτευγμα των Κράους και Τσόντεκ δεν ήταν ότι απλώς απέδειξαν ότι οι λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος διεγείρονται ή επιβραδύνονται από τις χημικές ουσίες αλλά, πολύ πιο σημαντικό, ότι μπορούν να αντικατασταθούν από αυτές.

Πλήρες άρθρο…