Στην προσπάθεια ενημέρωσης των γονιών πάνω σε θέματα που αφορούν τη συγκινησιακή υγεία των παιδιών, θα πραγματοποιηθούν τρεις ομιλίες/συζητήσεις με εισηγητή τον ψυχίατρο – ομοιοπαθητικό Νάσο Τεόπουλο. Τις ομιλίες, οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό, διοργανώνουν ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και το Τοπικό Συμβούλιο Πεύκων και θα πραγματοποιηθούν στο Δηµοτικό Κατάστηµα Πεύκων στις 1, 8 και 22 Μαρτίου 2018, στις 6.30 μμ.

1η ομιλία, 1/3/2018
Τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών
Στην εισαγωγική ομιλία θα αναφερθούν τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών (οπτικό, στοματικό, πρωκτικό, φαλλικό, γενετήσιο) καθώς και η επίδρασή τους στην ψυχική ενεργειακή οικονομία του ανθρώπου. Θα αναλυθεί τόσο η σημασία της υγιούς πορείας και της υγιούς μετάβασης από κάθε στάδιο στο επόμενο, με στόχο την ικανοποίηση των ψυχικών αναγκών του παιδιού, όσο και οι επιπτώσεις στον χαρακτήρα του ενήλικα, οι οποίες προκύπτουν από την καθήλωση σε κάποιο από τα στάδια αυτά.

2η ομιλία, 8/3/2018
Η συγκινησιακή θωράκιση και η διαμόρφωση του χαρακτήρα
Αντικείμενο της δεύτερης ομιλίας είναι η συγκινησιακή θωράκιση του παιδιού και ο ρόλος της στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Καθώς το παιδί διέρχεται από τα διάφορα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, άλλες ενορμήσεις ικανοποιούνται και άλλες ματαιώνονται, αφήνοντάς το με απωθημένες επιθυμίες και ψυχικές συγκρούσεις. Το παιδί, όταν δεν ικανοποιούνται οι ενορμήσεις του βιώνει βαθιά λύπη και οργή, και ταλαιπωρείται από άγχος που εμφανίζεται επειδή δεν μπορεί να εκφράσει ούτε την λύπη ούτε την οργή του. Για να «ξεπεράσει» το αίσθημα του άγχους (και να μην ταλαιπωρείται από ένα τόσο δυσάρεστο συναίσθημα), «θωρακίζεται» δημιουργώντας συσπάσεις σε τμήματα του σώματός του, υιοθετώντας άκαμπτο χαρακτήρα και συγκρατώντας την αναπνοή του. Οι πρακτικές αυτές το προστατεύουν από το ανεπιθύμητο άγχος, αλλά ταυτόχρονα του στερούν την δυνατότητα να βιώνει πλήρως τη χαράς της ζωής και την ικανοποίηση που προσφέρει ένα σώμα χωρίς συσπάσεις και μια ψυχή χωρίς ματαιώσεις. Τα μοτίβα θωράκισης του ανθρώπινου σώματος αντιστοιχούν στους γενικούς τύπους χαρακτήρα στους οποίους χωρίζονται οι άνθρωποι και αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση της συμπεριφοράς τους.

3η ομιλία, 22/3/2018
Η ανατροφή των παιδιών και η ενήλικη συμπεριφορά τους
Στην τρίτη αυτή ομιλία θα συζητηθεί η σημασία ενός τρόπου διαπαιδαγώγησης του παιδιού τέτοιου, ώστε να μην ματαιώνει τις υγιείς ενορμήσεις του και να του προσφέρει τη δυνατότητα να διέλθει από τα ψυχοσεξουαλικά στάδια με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και την ελάχιστη δυνατή δημιουργία συσπάσεων στο σώμα του. Στον βαθμό που η διαπαιδαγώγησή αυτή θα είναι επιτυχής, το παιδί
• θα μεγαλώσει απολαμβάνοντας τη χαρά της ζωής
• θα είναι ελεύθερο χωρίς να καταπατά την ελευθερία των άλλων
• θα αναλαμβάνει ευθύνες
• θα στηρίζεται στα πόδια του, ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής, όπως παρουσιάζονται.